STA Projesi’nin imzalanması ile yüksek bir tempoda çalışmalarını sürdüren FNSS, UKTK’nın tasarım ve prototip üretim süreçlerini, çok kısa bir sürede tamamladı. Proje takviminin 18’inci ayında, ilk güdümlü tanksavar füze atışının gerçekleştirildiği doğrulama testinde, hedef tam isabet ile vurularak projedeki kritik bir aşama başarıyla sonuçlandırıldı. Yine test kapsamında, kuleye entegre makineli tüfek ile de sabit ve hareketli araç üzerinden başarılı atışlar gerçekleştirildi.
UKTK, dünyada çeşitli örnekleri olan, mevcut uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS)’ne sonradan entegre edilen tanksavar füzesi yaklaşımlarından farklı olarak; en başından bir tanksavar kulesi olarak tasarlandı. Bu sayede, gerek füze kullanım etkinliği gerekse beka yeteneği açısından, çok daha etkin bir çözüm ortaya çıktı. UKTK’nın başlıca özellikleri, şöyle sıralanıyor:
• Göreve Adanmışlık: UKTK, en başından itibaren tanksavar görevine yönelik tasarlandığı için, başka bir amaçla tasarlanmış bir kuleye daha sonradan kazandırılamayacak fiziksel özelliklere sahip. Siluetin düşüklüğü; entegre zırh çözümü, hedef tespiti, teşhisi, takibi ve füze güdümü ile ilgili sistemlerin konumu; çok kısa sürede kule konfigürasyonundan üç-ayak lançer konfigürasyonunda dönüştürülebilme, füzelerin konumu; boşalan lançerin sahada yeniden yüklenmesi mekanizması gibi konularda, UKTK, yüksek görev başarımı için en optimum tasarıma sahip.
• Modülerlik: STA Projesi’nin gereksinimleri uyarınca, UKTK, hem KORNET-E hem de OMTAS füzeleri ile donatılabiliyor. Biri Doğu, diğeri de Batı Bloku anlayışına göre tasarlanmış bu iki füzenin güdüm tipleri de birbirinden farklı. UKTK, farklı füzelerin kullanılmasını baz alan bu zorlu gereksinimi, ortak bir altyapı üzerinde, bazı bileşenlerin değiştirilerek kullanılması ile sağlıyor. UKTK, tasarımı itibarıyla farklı füzelerin entegrasyonuna en baştan hazır ve bu özelliği, kullanıcılarına büyük bir esneklik sağlıyor.
• Kolay Entegrasyon: Geleneksel silah kulelerinin aksine, UKTK’da herhangi bir sepet yapısı bulunmadığından, kule, tamamen araç tavanının üzerinde yer alıyor. Bu sayede, araç içi kullanılabilir hacim artıyor. UKTK, düşük silueti ve ağırlığı sayesinde, bir çok farklı tipteki zırhlı araca entegre edilebiliyor.
• Yüksek Görev Performansı: Yatay eksende 360 derece sınırsız dönebilme yeteneğine ve -25° ile +25° derece arasında yükseliş açısı yeteneğine sahip UKTK, 2 adet tanksavar füzesi ve ikincil silah olarak da bir adet eş eksenli 7,62 mm makineli tüfek taşıyor. Kule, sahip olduğu atış kontrol sistemi vasıtasıyla, füze ve makineli tüfeğin, hedefi yüksek isabet oranı ile vurabilmeleri için gerekli tüm balistik hesaplamaları, otomatik olarak gerçekleştiriyor. Kuleye entegre nişancı görüş sistemi ve içerisinde bulunan; yeni nesil termal kamera, gündüz kamerası ve lazer mesafe ölçme cihazı sayesinde, silahlar, her türlü hava şartında, en etkin şekilde kullanılabiliyor. UKTK, yapılan ilk atış testinde, taşıdığı füzenin azami menzilinde, hedefi tam isabetle vurabildiğini gösterdi. İkincil silah ise kulenin ateş gücünü arttırıyor ve görev alanını genişletiyor. İkincil silahın; kurma, tetik düşürme, ateşlenmemiş mühimmatın elektrik tahrikiyle dışarı atılması gibi fonksiyonları, araç içinden otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Kule, elektrikli takat sistemine ve hareket halinde isabet oranını arttırmaya yönelik iki eksen stabilizasyon yeteneğine de sahip.
• Yüksek Koruma ve Güvenilirlik: Sistemin bekâsının, tasarımın en başından itibaren gözönüne alınması sayesinde, entegre zırh çözümü en hafif ancak en yüksek koruma seviyesini sağalayacak şekilde geliştirilmiştir. Araç içerisindeki nişancı, kontrol konsolu vasıtasıyla balistik koruma altında; gözetleme, hedef tespit, tanıma, hedefe kilitlenme ve füze güdüm fonksiyonlarını yerine getirebiliyor. Araçta yeralan görev ekipmanları akü seti ve akıllı güç dağıtım sistemi sayesinde, acil bir durum olduğunda; kule takat sistemi, silah sistemi ve görüş sistemleri, araç akülerinden bağımsız şekilde, bir süre daha kullanılabiliyor.
FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, UKTK’nın, ilk atış testlerini başarıyla tamamlaması ile ilgili olarak şunları söyledi: “FNSS, UKTK’yı, belki de dünyada başka örneği olmayacak şekilde, aynı kullanıcı için, iki farklı füzeyi ateşleyebilecek kabiliyette geliştirdi. 18 ay içerisinde, sıfırdan bir tasarım yapıp, başarılı bir atış testi gerçekleştirdik. Bu kadar kısa bir zaman içerisinde elde edilen bu başarı bile FNSS’nin mühendislik gücünü ve proje ekibimizin adanmışlığını tek başına gösteriyor. UKTK, rakiplerinin çok önünde, çok kabiliyetli bir çözüm olarak ortaya çıktı. İnanıyorum ki yüksek performans ve güvenilirlik isteyen dost ve müttefik ülkelerin de ilgisini çekecek ve önümüzdeki dönemde, pazarın aranan ürünü haline gelecek.”
UKTK, önümüzdeki dönemde, STA Projesi’nde geliştirilen paletli KAPLAN-10 ve tekerlekli PARS 4x4 araçlarının kalifikasyon testlerine katılacak ve testlerin tamamlanması ve seri üretime geçilmesi ile 2021 yılına kadar teslim edilecek, toplam 260 aracın üzerinde görev yapmaya başlayacak.